Nya satsningar på vattenkraftverk

I och med ökade elpriser och en större efterfrågan på förnyelsebar elektricitet så har intresset för vattenkraft ökat.

Tekniska verken i Linköping planerar nu att starta upp ett vattenkraftverk i Ljungsbro. Vattenkraftverket Nykvarn har inte producerat någon el på 16 år. Statliga Vattenfall, som tidigare ägde kraftverket, stängde ner produktionen då renoveringskostnaderna för anläggningen var för höga, elpriset var också lågt vid denna tid vilket gjorde att det inte ansågs lönsamt att satsa på kraftverket. Tekniska verken köpte Vattenfalls anläggningar och äger nu 38 vattenkraftverk.

De höga elpriserna och gynnandet av el som produceras av förnybar energi gör nu att företaget satsar på kraftverket som skall producera ungefär sex miljoner kilowatt timmar per år.

Samtidigt finns det över 2000 små, äldre vattenkraftverk runt om i Sverige som inte utnyttjas alls. Något som Lennart Wiktorsson, chef för vattenkraftsproduktionen vid Tekniska verken, tror beror på de höga kostnaderna för att renovera anläggningarna.
- Det är ganska dyra saker. Det är ju långsiktiga investeringar och den enskilde har väl svårare att få ekonomi i det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".