Sitt ner i bussen föreslår miljöpartist i motion

I en motion till kommunfullmäktige i Linköping väcker miljöpartisten Gunnar Gustavsson förslaget att kommunen ska försöka verka för att Östgötatrafikens resenärer inte reser sig innan bussen stannat. På så sätt menar Gustavsson att man skulle kunna förhindra fallolyckor.

- Jag tycker att folk ska sitta ner i bussar och tåg tills bussen eller tåget stannat. Det finns en risk att människor ramlar när man bromsar. Jag misstänker att ett antal fallolyckor i länet per år sker i bussar som bromsar, säger Gunnar Gustavsson.

Östgötatrafikens förare och de automatiska informationssystemen skulle alltså uppmana resenärerna att sitta ner tills fordonet stannat. Därmed skulle inte äldre personer och andra som kan ha problem med balansen känna sig tvingade att ställa sig upp och riskera att ramla, anser Gunnar Gustavsson.

Och på Östgötatrafiken är man inte negativ till förslaget. Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken, säger att man skulle kunna tänka sig att testa Gunnar Gustavssons idé på försök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".