Iréne Lindén, socialnämndens ordförande i Norrköping. Foto Pelle Zettersten.

Oenighet kring antalet hemlösa i Norrköping

Trots Norrköpings kommuns uttalade nolltolerans mot hemlöshet så är fortfarande ett stort antal personer öppet hemlösa.

I Norrköpings kommuns senaste kartläggning framkommer det att hemlösheten inte har ökat, med det är en uppfattning som inte delas av alla. Tommy Johansson, föreståndare för föreningen Hela människans restaurang där hemlösa kan vistas och få ett mål mat, menar att hemlösheten tvärtom ökat markant de senaste två till tre åren.

Enligt kommunen är det 19 personer som är helt utan bostad i Norrköping, det vill säga öppet hemlösa och 330 personer som saknar egen bostad. Tommy Johansson på Hela människan pratar om ett femtiotal uteliggare men räknar då med de 20-tal personer som bor på kommunens härbärge Hamnbrohemmet. Iréne Lindén som är ordförande för socialnämnden tycker inte att man kan räkna med dem som bor på Hamnbrohemmet då de har någonstans att sova.

Situationen för de öppet hemlösa är komplicerad och där i ligger kommunens svårighet att förbättra situationen. Många av dem är missbrukare eller har psykiska besvär och har man en gång hamnat utanför samhällets skyddsnät och system så är det svårt att ta sig tillbaka, enligt en av de hemlösa Sverige Radio Östergötland pratat med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".