Ny karta i polisens datorer

Polismyndigheter över hela landet ska inom de närmaste månaderna få tillgång till ett nytt kartsystem som utvecklats på polishuset i Norrköping.

Polisen i Östergötland är bland de första att använda systemet där man kan söka på alla typer av brott, få fram var de skett och utifrån det planera arbetet med att förebygga brott.

Knappnålar och papperskartor är snart ett minne blott på landets polismyndigheter. Nu är det istället prickar på datorskärmen som gäller. För genom att koppla polisens anmälnings- och händelseregister till en karta kan polisen med datorns hjälp kartlägga var till exempel villainbrott eller skadegörelse sker och när i en stad eller ett kvarter. Man kan till och med få fram exakt husnummer. Ett arbete som tidigare varit mycket tidskrävande.

Det är Rikspolisstyrelsens utvecklingshet i Norrköping som tagit fram systemet som kallas Hobbit, händelse- och brottsinformationstjänst. I mitten av mars ska det finnas tillgängligt på samtliga polismyndigheter i landet.

Framför allt ska kartsystemet underlätta polisens planeringsarbete när det gäller att förebygga brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".