Dubbelt så dyra lägenheter i Linköping

Priset på bostadsrätter har ökat nästan tre gånger så mycket i Linköping jämfört med Norrköping. En bostadsrätt i Linköping kostar idag över 100 000 kronor mer än i Norrköping.
Det är tidningen Aftonbladet som kartalagt priserna för bostadsrätter i landet. Den som vill köpa en 80 kvadratmeter stor trea i Linköping får betala i medel 252 000 kronor. I Norrköping är priset för en likadan lägenhet 149 000 kronor. 1996 var priserna i de båda städerna mer lika. Runt 90 000 kronor kostade bostaden då. Prisökningen i Linköping har varit på 162 procent på sex år och ökningen i Norrköping har varit på 65 procent. Om länssiffrorna jämför med riket så får man 17 lägenheter i Norrköping för en enda lägenhet i Stockholms inneerstad. Även i Göteborg och Malmö har priserna ökat mycket. 230 procent i Göteborg och 155 procent i Malmö. I Sverige säljs ungefär 70 000 bostadsrätter varje år och det är några tusen mer än antalet villor som säljs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".