Utsläpp från Agroetanol kunde inte undvikas

Agroetanols utsläpp av finkel och etanol i augusti förra året skedde medvetet.
Det säger företagets vd efter att åklagare nu bestämt att utreda om Agroetanol och Slotthagens reningsverk begått miljöbrott i samband med utsläppet.

48 ton finkel och etanol rann ut i avloppet ut och reningsverket kunde inte ta emot det stora utsläppet som därför rann rakt ut i Bråviken.

Enligt Kenneth Werling skedde Agroetanols utsläpp av finkel och etanol efter en incident då produktionen stannat för ett underhållsstopp. När produktionen skulle sättas igång igen gick ett rör sönder och etanol sprutade ut. Då gjordes bedömningen att det var bäst att släppa ut finkeln och etanolen i avloppet.

Kennet Werling säger att utsläppet gjordes för att se till så att inget värre inträffade. Exempelvis skulle en brand ha kunnat uppstå.

Han säger att det var svårt att förutse det som hände. Företaget jobbar för att undvika att liknande händelser ska inträffa.
Men vid olyckliga omständigheter skulle det kunna hända igen. I alla fall den närmaste tiden.

-Vi har ändrat rutinerna och ålagts av länsstyrelsen att bygga en bufferttank som ska vara klar innan halvårsskiftet.
Efter det kan inte det hända igen säger Kenneth Werling.

Agroetanols vd Kenneth Werling.

Reporter Johan Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".