Ingen hemkörning av livsmedel från affären

Det blir inget försök med hemleverans av livsmedel till äldre med hemtjänst i Linköping.
Kritiken mot förslaget gör det inte möjligt att genomföra just nu, säger omsorgsnämndens ordförande Elisabeth Gustafsson.

Kommunen vill låta livsmedelsbutiker ta upp beställningar från de med hemtjänst, för att sedan köra hem varorna.
Tanken med förslaget var bland annnat att spara in tid på livsmedelsinköpen.
Men förslagets kritiker befarade att många äldre skulle gå miste om den aktivitet och stimulans ett besök i butiken trots allt innebär. Och att de med hemtjänst precis som de flesta andra vill titta och känna på varorna.

Ett annat problem var att livsmedelshandlarna var måttligt intresserade av att lämna in anbud på hemleveranser. Bara Konsum gjorde det, vilket beskar valfriheten.

Dessutom har hemtjänsten i Linköping under året infört fritt val av städföretag och den nyheten kan behöva sätta sig, anser omsorgsnämndens ordförande Elisabeth Gustafsson.

Annars ser hon foprtfarande fördelar med hemleverans av livsmedel.

-Man kan få fler butiker att välja mellan och inte bara den affär som ligger närmast och att komma ut och promenera skulle man kunna klara av ändå säger Elisabeth Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".