Köksredskap Foto Tobias Röstlund, Pressens Bild.

Svårt få svar om plastredskap

Att ta reda på vad en stekspade eller en pastaslev egentligen innehåller är inte helt lätt. I samband med att Livsmedelsverket gått ut med information om att köksredskap i svart plast kan innehålla farliga kemikalier, har man också gett konsumenterna rådet att fråga i butikerna om man är osäker.

Men vid en kontroll av flera butiker i Norrköping har det visat sig att de flesta inte kan svara på vad produkterna innehåller. Istället hänvisar man till företagen som tillverkar produkterna.

Mikael Grinneby på Cervera i Norrköping ställer sig tveksam till att det är butikspersonalen som ska kunna svara på vad det är för material som används vid tillverkningen av köksredskapen, och anser att ansvaret istället borde ligga hos tillverkarna.

Enligt livsmedelsverket är det mellan fem och tio procent av redskapen som kan innehålla ett ämne som har visat sig kunna framkalla cancer hos försöksdjur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".