Ökade kostnader för patientskador

Kostnaderna för ersättningar till patienter som skadats vid behandling ökar i Östergötland.
Mellan 2004 och 2005 steg kostnaden med 19 miljoner kronor och landstingets totala skuld ligger nu på 205 miljoner kronor.

Om trenden inte vänder kan det få allvarliga konsekvenser, anser Christer Liedgren, chefsläkare på patientsäkerhetsenheten i Östergötland:
- Det vore en synnerligen olycklig utveckling eftersom då ökar våra kostnader och då måste vi ta de här slantarna från andra typer av patientvård.

2004 anmäldes att 257 patienter skadats när dom vårdats inom landstinget i Östergötland. 114 av dem fick ersättning för sina skador. Det handlar om de fall där skadorna skulle kunna ha undvikits om vårdpersonalen haft en annan kompetens eller om vårdpersonalen arbetat på ett annat sätt.

Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag bedömer om patienten har rätt till ersättning och besämmer hur mycket pengar som ska betalas ut. Kostnaderna för ersättningarna får dock landstingen själva stå för.

Antalet patienter i Östergötland som ersätts för skador de fått inom vården har legat ganska konstant de senaste åren. Men landstingets skuld för ersättningarna ökar stadigt och är nu uppe i 205 miljoner kronor.

På patientsäkerhetsenhet arbetar man aktivt för att försöka förstå varför patientskadorna uppstår och försöker få dem att minska.
Annika Öhrn, samordnare på patientsäkerhetsenheten, tror att man till slut ska kunna bryta den negativa trenden:
- Det här är ett lånsiktigt arbete som måste ta tid. man vänder inte det här på ett par år utan det här är ett enträget arbete där vi måste jobba långsiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".