Fler patienter skadas i vården än vad anmälningar visar

Mörkertalet när det gäller anmälningar till landstinget om patientskador är stort.
Många patienter vet inte att man kan få ersättning för en vårdskada.

Enligt Annika Öhrn på landstingets patientsäkerhetsenhet beror mörkertalet på att en del patienter inte vet om att dom kan få ersättning för en vårdskada. Andra kan tycka att det är jobbigt att göra en anmälan.

Om mörkertalet försvann skulle det betyda att landstinget i Östergötland skulle få betala betydligt mer i ersättning till skadade patienter än man gör idag.

Landstingets skuld för att ersätta dom som skadats inom vården är redan nu hög och har stadigt ökat dom senaste åren.
Skulden ligger nu på 205 miljoner kronor.

Att skulden ökar beror dels på att dom patienter som får ekonomisk ersättning under en lång period blir fler, men det beror också på inflationen.
På patientsäkerhetsenheten har man den något motsägelsefulla arbetsuppgiften att se till så att mörkertalet minskar, samtidigt som landstingets kostnader för skadade patienter ska ner. En ekvation som inte är helt lätt att få ihop.

Men det finns också andra faktorer som gör att det kan vara svårt att få ner antalet patientskador.
Det gör att Christer Liedgren, chefläkare som arbetar på patientsäkerhetsenheten, inte är helt säker på att patientskadorna verkligen är färre om tio år trots att man arbetar för det.

- I och med att medicinen ständigt utvecklas och den medicinska teknologin blir mer och mer komplicerad så är jag inte säker på att skadorna kommer att minska.
Men förhoppningsvis så kommer den typen av skador vi har idag att vara mindre i sin omfattning säger Christer Liedgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".