Allergi och övervikt stora hälsoproblem bland östgötska barn

Var fjärde 4-åring och 12-åring i Östergötland är allergisk och var sjunde lider av övervikt eller fetma.
Det konstaterar Folkhälsovetenskapligt centrum i en färsk rapport om östgötska barns hälsa och miljö.

Sammanlagt har föräldrar till närmare 3500 barn i olika åldrar ombetts att svara på frågor om barnens hälsotillstånd och även om resultatet visar att de östgötska barnen överlag mår ganska bra, finns det enligt forskarna flera allvarliga hot mot deras hälsa.

-Ja, undersökningen visar att var fjärde 4-åring och 12-åring har allergiska besvär. Vi har också sett att var sjunde har problem med övervikt eller fetma, säger Madeleine Borgstedt-Risberg som skrivit rapporten. 

Syftet med undersökningen var helt enkelt att få bättre kunskap om hur våra barn egentligen mår och resultatet är  inte speciellt oväntat.

Under de senaste åren har det talats mycket både om det växande antalet barn med allergiska besvär och om fetma och övervikt som ett allt större problem i vårt moderna samhälle inte bara bland barnen.

Ett annat känt problem som tas upp i rapporten är att barn i större utsträckning än tidigare utsätts för buller. Var femte 12-åring uppger till exempel att de ofta upplever ljudnivån i skolan eller på fritidshemmet som störande och ungefär 2 % säger också att de ofta eller alltid har problem med tinnitus eller öronsus.

De resultat som som överraskade Madeleine Borgstedt-Risberg mest gällde istället barnens psykiska hälsa:

- Ja, det som förvånade mig var att det var så pass många föräldrar till barn med 12-åringar som sa att deras barn har problem med oro och nedstämdhet.

Enligt Madeleine Borgstedt-Risberg rör det sig om nästan 20 % av 12-åringarna, men orsakerna vill hon inte spekulera i.

- Jag hoppas att det här materialet nu sprids till politiker och beslutsfattare, som kan ta tag i det, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".