Elever fick falskt dödsbud

Elever på Platensgymnasiet i Motala fick igår felaktiga uppgifter om att en skolkamrat hade avlidit efter en trafikolycka.
Någon som påstod sig vara anhörig bad skolans personal att framföra dödsbudet.

- Reaktionerna blev ju bestörtning över att man kunde göra så här. Man undrar ju mycket vem det är som man vill skada med det, säger Lennart Malmström, biträdande rektor på Platensgymnasiet.

Det falska dödsbudet gäller en 18-årig flicka, som var med om en trafikolycka utanför Vadstena i måndags. Hon vårdas sedan dess på Universitetssjukhuset i Linköping. Och det var sent igår eftermiddag som en person ringde till Platensgymnasiet och uppgav sig vara anhörig. Personen lät uppriven och mycket trovärdig.
- Han påstod att han var anhörig och att han talade å deras vägnar.

Enligt Lennart Malmström gjorde skolan allt de kunde för att dubbelkolla uppgifterna och få dem bekräftade, men man lyckades inte få tag i någon från familjen. Inte heller från sjukhuset fick skolan något klart besked.
- Det vore ju bra om man kunde få ett besked om sådana här saker, säger Lennart Malmström.

Eftersom personalen inte trodde att någon skulle ljuga om en sådan här sak bestämde man sig för att gå ut med beskedet till elverna.

Skolan har nu polisanmält händelsen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".