Landets alla biskopar möttes i länet

Under dagen har landets samtliga biskopar träffats i Linköping, med Martin Lind som värd. Trots att frågan om vem som ska bli ny ärkebiskop är aktuell, så var inte det dagens stora samtalsämne.

Dagens möte handlade mycket om den nya välsignelsen av homosexuella ska utformas, och det finns olika tankar kring det säger Martin Lind.
- Man kan lägga sig väldigt nära vigselgudtjänsten, så det nästan blir precis detsamma som en vanlig vigselgudtjänst för en man och kvinna. Eller så kan man lägga sig långt därifrån och göra det mycket friare. 
Kyrkomötet antog i höstas ett principbeslut om välsignelse i kyrkan av homosexuella. Hur det ska gå till i praktiken kan bli nästan lika svårt att komma fram till. Förslaget eller förslagen ska ut på remiss och till hösten kan kyrkan vara redo för ett beslut.

Frågan om vem som ska efterträda KG Hammar som ärkebiskop diskuteras i inte officiellt vid biskopsmötet. Den frågan diskuteras av förtroendevalda inom stiften vid ett möte i Uppsala i morgon. Klart är i vart fall att Martin Lind inte kandiderar.
- Jag känner mig för gammal, jag fyller 62 år om några veckor och jag tror inte det är rimligt att på så kort tid ställa upp för ett val. Sedan finns det ett par kanditater som är lite yngre än jag och då kan det räcka gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".