Kommunal kritiska till att entreprenör ska driva äldreboende

Mjölby kommun har lagt ut sin första verksamhet på entreprenad. Det är äldreboendet Vifolkagården i Mantorp som ska drivas i privat regi.

Sedan 2001 har företaget Förenade Care drivit Vifolkagården i Mantorp. Det har varit ett försök från kommunens sida då man låtit någon annan än kommunens egna anställda sköta en verksamhet. Och i onsdags beslöt kommunstyrelsen i Mjölby att permanenta försöket. Förenade Cares avtal på Vifolkagården går ut i mars nästa år. Efter det ska verksamheten handlas upp igen.

Men på fackförbundet Kommunal i Mjölby möter beslutet kritik. Anne-Marie Pettersson är ordförande där och hon gillar inte beslutet.
- Jag tycker att vård och omsorg ska bedrivas i offentlig regi. Man har ju sett att vissa kommuner drar tillbaka entreprenaden. Det har ju visat sig på många ställen att det inte blir billigare utan snarare tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".