Rökförbud bra för restauranganställda

De positiva effekterna av rökstoppet som infördes i offentliga lokaler i somras har nu börjat visa sig bland de anställda.

En pågående studie bland serveringspersonal runt om i landet, däribland i Linköping, visar att de mår mycket bättre till följd av mindre passiv rökning.

– Vi mår mycket bättre, piggare och har inte längre huvudvärk på söndagarna, det känns mycket bättre nu, säger pubägare Fotis Fotiadis.

Det är föreningen ”Läkare mot tobak” som genomför en studie av serveringspersonal i nio olika orter och man har redan märkt en betydlig förbättring av arbetsmiljön. Det säger Göran Boëthius som är ordförande i föreningen:

– Mätarna som de har haft på sig under arbetets gång visar att exponeringen är mellan 10 och 100 gånger mindre.

Studien pågår till maj månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".