Foto: Polisen i Östergötland

Polisen hittade 2 kilo amfetamin - nu åtalas 5 personer för narkotikabrott

Tre kvinnor och en man åtalas i Norrköpings tingsrätt för grovt narkotikabrott. Ytterligare en man åtalas för narkotikabrott av normalgraden. Polisen i Norrköping har beslagtagit två kilo amfetamin som de inblandade ska ha hanterat.

– Det är alltid en tillfredsställelse att kunna göra de här beslagen så att det inte kommer ut på gatan bland missbrukarna, säger Leif Hermansson som är spaningsledare på narkotikaroteln i Norrköping.

Telefonavlyssning
Narkotikahärvan kunde nystas upp sedan polisens gatulangningsgrupp fått tips om att en 51-årig kvinna från Norrköping höll på med försäljning av amfetamin. I slutet av augusti förra året började därför polisen att lyssna av 51-åringens telefon.

Det ledde till att polisen i oktober hittade ett kilo amfetamin i en källare på Sankt Persgatan. Några dagar senare gjorde polisen ett tillslag hos en bekant till den 51-åriga kvinnan; en 49-årig kvinna från Norrköping. I en ryggsäck på rumsgolvet hittade polisen ytterligare ett kilo amfetamin. Enligt polisen kan den totala mängden narkotika vara värd 1,2 miljoner kronor i missbrukarledet.

Kända missbrukare
Den 51-åriga kvinnan, hennes 49-åriga väninna, en 48-årige sambo och en 45-årig manlig bekant greps av polisen. Samtliga kommer från Norrköping och är enligt polisen kända missbrukare. Den 51-åriga kvinnan har tidigare dömts för grovt narkotikabrott. När hon greps var hon villkorligt frigiven och hade skyddstillsyn. En 63-årig kvinna från Stockholm som ska ha försett Norrköpingsborna med amfetaminet greps också.

Den 51-åriga kvinnans 48-årige sambo åtalas för narkotikabrott av normalgraden. Han misstänks bland annat för att vid cirka 40 tillfällen sålt amfetamin till missbrukare i Norrköping. De övriga fyra inblandade har åtalats för grovt narkotikabrott.

Ny aktör
Klas-Göran Klasson, som är kriminalinspektör på narkotikaroteln i Norrköping, tycker att det är bra att man fått stopp på den 51-åriga kvinnan och hennes medhjälpare, men tror inte att beslaget får någon långvarig effekt.

– Tyvärr så poppar det upp någon ny som tar över, säger han. – Just nu har det har det gått så lång tid sedan vi grep dem, så nu finns det säkert någon annan aktör som har tagit över den här kvinnans hantering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".