Jan Carlson<br>Samordnare för BRÅ i Söderköping

Söderköpingsbor trygga trots polisens låga bemanning

En trygghetsmätning som det lokala brottsförebyggande rådet i Söderköping låtit göra visar att tre av fyra av de tillfrågade är missnöjda med polisens låga närvaro i kommunen. Men trots det känner sig 95 procent trygga eller ganska trygga.

Enligt trygghetsmätningen känner sig de flesta tillfrågade trygga i Söderköpings kommun. Endast 5 procent av de 300 som intervjuats uppger att de känner sig otrygga eller mycket otrygga.

Men 55 procent svarar att de upplever vissa tider på dygnet som mer otrygga än andra, det rör sig då om framför allt kvällar och nätter. Cirka 15 procent väljer då att inte gå ut och för 60 procent innebär det att man är oroliga för anhöriga som vistas ute under den.

Det lokala brottsförebyggande rådet har genomfört mätningen eftersom man ville se vad folk tycker och vad rådet bör jobba vidare med.

Jan Carlsson är samordnare för rådet och det som förvånar honom mest är att 75 procent inte är nöjda med polisens närvaro i kommunen. Idag är nämligen närpoliskontoret i Söderköping bemannat två timmar varje måndag och enligt Jan Carlsson vore det bättre om man under de timmarna visade sig ute på stan istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".