24 miljoner till Östgötanaturen

Skötseln av de östgötska naturreservaten ska nu bli bättre. Det är länsstyrelsen som i år har fått nästan 24 miljoner av Naturvårdsverket för att bevara den biologiska mångfalden.

Drygt 10 av de totalt närmare 24 miljoner kronor som Länstyrelsen i Östergötland har tilldelats ska gå till skötseln av naturreservat.

- De extra tillskott vi har fått gör att vi nu kan höja skötselnivån i våra naturreservat ett snäpp, säger Claes Svedlindh, naturvårdschef på länsstyrelsen. Det kommer att göra det lättare för människor att uppleva länets naturpärlor.

Resten av pengarna ska bland annat användas till att stötta kommunerna i deras naturvårdsarbete och dessutom planeras flera insatser för att skydda hotade arter.

Östergötland har också utsetts till försökslän för en speciell satsning på eklandskapet. Bland annat ska länsstyrelsen, tillsammans med de markägare som är intresserade, försöka utveckla ett så kallat mångbruk i ekmiljöerna.

- Det är särskilt roligt eftersom det innebär att vi kan ta ett helhetsgrepp på våra östgöstska eklandskap, säger Claes Svedlindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".