Linköping troligen lottlösa efter kartellhärvan

Linköping kan få svårt att få tillbaka dom många miljoner kronor som kommunen förlorat på asfaltskartellerna. NCC anser inte att Linköpings kommun kan vara med i en eventuell uppgörelse mellan företaget och Kommunförbundet om ersättning.
Dom platschefer som var ansvariga för asfaltsentreprenaden i Linköping har slutat frivilligt och därför kan dagens ledning inte lastas, menar NCC. Kartellen, det otillåtna samarbetet mellan företag i asfaltsbranschen, kan ha kostat dom svenska kommunerna och skattebetalarna mångmiljardbelopp. NCC:s ledning menar att upphandlingen i Linköping inte har varit något som den högsta ledningen känt till. Just nu utreds kartellen av Konkurrensverket. Dom kommuner som fått betala ett överpris på mellan 15 och 20 procent har vänt sig till Kommunförbundet för att få hjälp med en uppgörelse med NCC. I Linköpings fall kan det handla om belopp på upp emot 20 miljoner kronor. På torsdag får Linköpingspolitikerna chans ta upp frågan med NCC:s vd Alf Göransson när han kommer till Linköping för att ge sin syn på kartellerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".