Åtvidabergs kommun måste ta lån för att täcka sina utgifter

Kommunstyrelsen i Åtvidabergs beslutade igår att kommunen lånar 10 miljoner kronor för att klara ekonomin.

Socialdemokraterna reserverade sig mot förslaget. De vill inte låna några pengar alls och socialdemokraternas Lennart Haraldsson, anser att det är farligt för kommunen att låna pengar.
- Man har inte en förmåga att styra den ekonomiska utvecklingen i kommunen. Vi har sedan 2004-2005 haft verksamheter som vida överstigit vårt budgetförslag vilket gör att det blir ebb i kassan så småningom.

Åtvidaberg är en kommun som redan har stora låneskulder. Kommunens räntekostnader låg förra året på 10,5 miljoner kronor. Och med det nya lånet kan räntekostnaderna komma att öka. Det kan i slutändan slå hårt mot kommunen som redan har en ansträngd ekonomi, anser Lennart Haraldsson.

Enligt ett förslag från kommunens ekonomiavdelning skulle först 27,1 miljoner kronor lånas upp. Men efter diskussioner enade sig majoriteten om att ta ett lån på 10 miljoner kronor, vilket var moderaternas förslag.

Enligt kommunstyrelsens vice ordförande Tommy Risarp i kristdemokraterna är lånet absolut nödvändigt för kommunen annars skulle man till exempel inte kunna göra de investeringar man vill.
- I absolut värsta fall skulle det ju kunna bli så att vi inte kan betala för oss, men det vill vi ju inte. 

Kommunfullmäktige i Åtvidaberg kommer att ta det slutgiltiga beslutet om upplåningen ska ske.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".