Kriminalvårdare varnas - upptäckte inte att fånge var på rymmen

Tre anställda vid Roxtuna-anstalten utanför Linköing har tilldelats var sin varning av Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.

Vid tre olika tillfällen skrev de tre anställda i en närvarorapport som sade att samtliga fångar fanns på plats. Det var bara ett fel - en av fångarna var på rymmen.

”Brister av detta slag riskerar att utarma förtroendet för fängelsestraffet som påföljd”, skriver generaldirektören Lars Nylén i sitt beslut.
- Personalansvarsnämnden ansåg att det här var så pass allvarligt att man beslutade att varna de de anställda, säger Gunilla Eriksson, verksjurist som föredrog ärendet för personalansvarsnämnden.
Nämnden skriver i sitt beslut att felet inte kan bedömas som ringa.

Roxtuna-anstalten, som är en öppen anstalt, har vidtagit åtgärder efter det inträffade, bland annat genomfördes en ordentlig genomgång angående vikten att kontrollera att fångarna verkligen är på plats.

Fången återvände självmant dagen därpå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".