Preparerade skidspår vid Grosvad

Skidkort för längdåkare

Finspångs skidallians har infört ett skidkort för skidåkare som vill åka i konstgjorda längdskidspår på Grosvad när inte den naturliga snön räcker till. Orsaken är att det är dyrt att ha rätt utrustning för att göra konstsnö och kunna preparera längdskidspåren.

Ett dagskort för vuxna kostar 30 kronor och ett säsongskort 350 kronor. Men hittills har det varit en väldigt bra skidsäsong och än så länge är det gratis att ta sig en tur.

Till längdskidspåren på Grosvad i Finspång är det många skidåkare som hittar. Här kan man välja mellan en skogsslinga på 7 kilometer eller elljusspåret på 3,5 kilometer som också har en extra slinga, men det kostar pengar med konstsnö och att preparera skidspåren.

I framtiden tror Svenska Skidförbundet att det kommer bli allt vanligare att ta ut en avgift för att åka i konstgjorda längdskidspår just på grund av att det kostar mycket.

Konstgjorda spår kan förlänga träning- och tävlingsperioden och krävs kanske för att locka fler ungdomar att börja med sporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".