Arbete med energiplan prioriteras bort

Linköping är en av fyra kommuner i länet som saknar en energiplan. Och enligt Gösta Gustavsson som är centerpartistiskt kommunalråd i Linköping har arbetet med planen skjutits upp eftersom man arbetat med andra frågor.

- Vi har kanske jobbat mer med det praktiska att genomföra energiåtgärder, än att ha en formellt samlad plan, säger Gösta Gustavsson.

Ungefär samma svar får ger de andra kommunerna som saknar eller har en gammal energiplan. Men trots att det är ett lagstadgat krav så tycker Gösta Gustavsson att det finns en risk att planen blir en pappersprodukt som inte har någon praktisk betydelse och kommunen har därför inte prioriterat det arbetet.

Men att kommunernas energiplaner har låg status och ibland ses som en pappersprodukt är en del av problemet. Det säger Sara Tyskeng på Linköpings universitet som på fredag lägger fram en doktorsavhandling som handlar om kommunernas energipolitik. Hon tror att många kommuner helt enkelt har missat syftet med en sådan plan när det gäller att utforma samhället i en miljövänlig riktning.
- Eftersom man inte har en aktuell energiplan så har man nog inte diskuterat energi- och miljöfrågor tillsammans. Då finns det risk att man tar sämre beslut som indirekt kan leda till ökad miljöpåverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".