Motala kommun får bidrag till sitt arbete med unga arbetslösa

Kampen mot den höga ungdomsarbetslösheten i Motala uppmärksammas nu på riksnivå.

Enligt den statliga ungdomsstyrelsen kan den modell som Motala arbetat fram för att få bukt med problemet ses som ett föredöme och kommunen får nu 180 000 kronor i bidrag för sitt arbete.
- Det är ett erkännande för den verksamheten som vi håller på att bygga upp just nu, säger Torbjörn Holmqvist vid Ekenäs lärcenter.
Motalas försök att lotsa arbetslösa unga ut från sysslolöshet kallas Ung resurs. Under samma tak i Ekenäs läscenter samlar man folk från skolan, socialtjänsten, kommunen med flera för att förhindra att ungdomar faller mellan de olika trygghetssystem som finns och hamnar i arbetslöshet.
Torbjörn Holmqvist tycker att samhällets skyddsnät inte alltid fungerar bra för ungdomar.
- Samhället skapar mycket trygghetssystem kring ungdomarna och de kan riskera att motverka varandra ibland. För ungdomarna är det inte lätt att hitta i alla de här systemen och där försöker vi  också att navigera och stötta.

Inte bara Motala utan även Mjölby och Valdemarsvik har sökt pengar från Ungdomsstyrelsen för sitt arbete mot ungdomsarbetslöshet, men fick inga den här gången eftersom de inte uppgyllde alla krav på samarbete mellan olika instanser i samhället.
Motala, däremot, ses som ett föredöme och Torbjörn Holmqvist reser runt med Ungdomsstyrelsen och talar om Motalas modell.
- Jag pratar mycket om ungdomarnas situation i samhället. Det är inte ungdomarna som är slöa, det handlar inte om det. Det är ett samhälle som har skapats där ungdomarna inte får plats i arbetslivet och att vi måste fundera på vad det innebär för ungdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".