Delar av Valdemarsvik avspärrat efter granatfynd

Ett stort område runt polisstationen i Valdemarsvik är just nu avspärrat och kommunhuset, flera skolor, bostadshus och andra lokaler har utrymts.

Orsaken är att en granat av äldre typ blev inlämnad på polisstationen under förmiddagen.

- Vi vet i nuläget inte om granaten är farlig, men den kan vara det och därför har vi valt att vidta de här åtgärderna, säger Per Åke Olsson, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.  

Det var vid 10-tiden i förmiddags som en kvinna kom in på polisstationen med den omkring 30 cm långa granaten. Enligt uppgift ska hon ha hittat den i sin trädgård.

- Hon visste sannolikt inte hur farliga den här typen av pjäser kan vara, säger Per Åke Olsson. De experter vi har talat med säger att om den är skarpladdad kan den explodera om man rör eller vickar på den.

Det område som nu spärrats av rymmer, förutom polisstationen, bland annat kommunhuset, två skolor och flera bostadshus. Alla dessa lokaler har utrymts i väntan på den militära personal som är på väg för att ta hand om granaten.

Hur många människor det rör sig om vet Per Åke Olsson inte i nuläget.

- Det handlar om ganska många, men min uppfattning är att utrymningen har gått bra så här långt. 

Viktiga telefonnummer

Valdemarsviks kommun har öppnat två nummer som alla med frågor om händelserna i Valdemarsvik kan ringa:

0123- 191 57 eller 0123-193 14 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".