Skärpt kontroll av skolplikten har lett till att föräldrar fått böta

Linköpings kommun har nu gjort allvar av att bötfälla föräldrar, som inte tar ansvar för barnens skolgång.

Det var i början av höstterminen kommunen förklarade att den skulle skärpa kontrollen av skolplikten och förste skolsekreterare Eva Hallerström tycker att det har hjälpt.

-Flera barn har kommit igång med skolan och inte återkommit som skolpliktsärenden så infomationen om skolplikt och föräldrarbalken har haft en klar effekt säger Eva Hallerström-

Under hösten har Eva Hallerström arbetat med 18 elevers höga frånvaro. Först har hon informerat föräldrarna om att de enligt skollagen ansvarar för att barnen kommer till skolan. I vissa fall har kommunen varnat för så kallat vitesföreläggande.
Det innebär att länsrätten formellt varnar föräldrarna om att de får böta, om inte barnet kommer till skolan.
Men i några fall har inte ens det inte hjälpt.

-Det har blivit en tillfällig uppryckning under en halv termin och sen börjar samma mönster igen och då måste vi för att vara trovärdiga gå vidare med ett vitesföreläggande säger Eva Hallerström.

Länsrätten har redan dömt ett föräldrapar att betala 10.000 kronor i vite, medan ett annat par föräldrar ansågs ha gjort vad de kunnat.
Barn- och ungdomsnämnden ska i veckan besluta om den ska begära att ytterligare ett vite ska dömas ut.
I det fallet handlar det om en elev på mellanstadiet som under flera år varit borta nära hälften av sin skoltid.

Eva Hallerström anser att hon försvarar barnens rätt till skolgång och att bötfälla föräldrarna är en sista utväg.

-När inte ens ett viteföreläggande fungerar då har skollagen bränt alla myndighetsmedel och då är det en socialtjänstfråga. Då är det socialtjänstlagen som har mandatet att göra en utredning om hur det ser ut i hemmet , vad är det för familjeförhållande och vad är det som gör att det här barnet inte kommer till skolan slutar Eva Hallerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".