Fler arbetslösa i länet trots ökning av lediga platser

Trots att antalet lediga jobb faktiskt ökat under de senaste åren är det fortfarande inget som syns i arbetslöshetsstatistiken.

I januari i år låg arbetslösheten i Östergötland på 7,5 % och det är till och med lite mer än vid samma tid förra året.

- Lite förvånande är det eftersom vi har haft en så kraftig konjunkturförstärkning, säger Jens Lotterberg, utredare på länsarbetsnämnden.

Han betonar samtidigt att det finns förklaringar. Även om efterfrågan på arbetskraft faktiskt har ökat ända sen hösten 2004 har det fram tills alldeles nyligen handlat om en mycket svag ökning.

Många varsel

Samtidigt har antalet varsel legat på en fortsatt ganska hög nivå. Konkurrensen om de nya jobben har därmed varit stor och i de lägena är det de som redan är arbetslösa som drar det kortaste strået.

- Det leder till en så kallad undanträngningseffekt. Det blir alltså inte den arbetslöse som får jobbet utan en som precis har blivit varslad, fortsätter Jens Lotterberg.

Sjukskrivna blir arbetslösa

Arbetsmarknaden fylls också hela tiden på av nyutexaminerad arbetskraft. Dessutom har försäkringskassans skärpning av reglerna lett till att ett stort antal östgötar som tidigare var sjukskrivna nu istället räknas som arbetssökande.

- Vi har alltså en överföring av personer från försäkringskassan till arbetsförmedlingen, som har pågått det senaste året kan man säga.

Förändring dröjer

Och även om det nu så sakteliga börjar vända och efterfrågan på arbetskraft ökar i allt snabbare takt, kommer det att ta tid innan det blir några stora förändringar i statistiken. När året är slut räknar Jens Lotterberg i och för sig med att den öppna arbetslösheten ska ha sjunkit rejält, men samtidigt tror han inte att fler östgötar än idag har riktiga jobb att gå till.

- Nej, det är riktigt och att den öppna arbetslösheten går ner hänger ihop med satsningen på olika former av arbetsmarknadsprogram.

Arbetslösheten i Östergötland i januari 2006:

Linköping 6,7% (6,7)
Kinda 4,7 % (5,0)
Åtvidaberg 7,3% (7,1)
Ydre 5,1% (3,8)
Motala 7,7% (7,9)
Mjölby 7,0% (7,1)
Boxholm 6,0% (5,4)
Vadstena 6,0%(6,0)
Ödeshög 6,4% (6,8)
Norrköping 9,5% (9,1)
Finspång 5,9% (5,9)
Valdemarsvik 6,9% (5,8)
Söderköping 5,4% (6,3)

Länet 7,5% (7,4)
Riket 6,6% (6,6)

Källa: Länsarbetsnämnden. Siffrorna inom parentes gäller januari 2005

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".