Osäker framtid för gatu- och parkarbetare i Söderköping

Från och med i höst planerar Söderköpings kommun en stor omorganisation för det 15-tal personer som arbetar med skötseln av gator och parker. De senaste åren har de varit anställda av det kommunala bostadsbolaget Ramunderstaden. Men nu är det tänkt att gatu- och parkverksamheten ska läggas ut på entreprenad.

Omorganisationen oroar Sven-Olof Andersson, som är arbetsledare på gatu- och parkavdelningen, och hans arbetskamrater.
- Alla är ju oroliga naturligtvis. Jag själv har jobbat 20 år inom kommunen och vi vet inte. Förslaget är ju att det ska läggas ut på privat entrprenad och det vet jag inte vad jag tycker om. Jag är nog lite skeptisk kanske.

Enligt det moderata kommunalrådet Barbro Tjernström finns det flera fördelar med att lägga ut gatu och parkskötseln på entreprenad. Bland annat ska kommunen spara pengar.

I ett första steg blir gatu- och parkpersonalen anställda av kommunen istället för att vara anställda av Ramunderstaden.
Sedan hoppas kommunen på att de privata entreprenörerna som tar över gatu- och parkskötseln även tar över de anställda. Men Barbro Tjernström kan inte svara på om en del av pesonalen kommer att förlora sina arbeten.
- Jag kan inte svara på någonting. Idag har vi inte något detaljarbete utan det är ett inriktnningsbeslut och vår förhoppning är att det inte ska bli på det sättet.

Sven-Olof Andersson anser att det hade varit bättre om gatu-och parkavdelningen istället drivits av kommunen.
- Det har ju fungerat i alla år tidigare och många kommuner har ju provat det här med prvata entreprenörer och det har gått några år sedan har de fått gå tillbaka till kommunal verksamhet igen. Det är ju ingen entrprenör som arbetar åt kommunen för att det är skojigt, de arbetar ju för att tjäna pengar och någon förändring blir det ju då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".