Förslag på att trafiken leds om för att minska föroreningar i centrala Norrköping

De stora problemen med luftföroreningar på Östra Promenaden i Norrköping ska nu åtgärdas.

Det var för ett år sedan som mätningar visade att luften på den hårt trafikerade promenaden är så förorenad att den är farlig att andas in. En speciell åtgärdsgrupp tillsattes och nu finns ett färdigt förslag.
Bland annat ska trafiken ledas om så att den minskar på Östra Promenaden berättar Robert Sandsveden som är miljöskyddsinspektör på Norrköpings kommun.
- Vi har tagit fram ett förslag på ombyggnationen vid Sjötullsgatan och Östra Promenaden för att få folk att köra Sjötullsgatan istället. Plus så att trafiken minskar på Lindövägen ut på Östra Promenaden. Det är främst lindöbor som man räknar med ska ta den vägen för den ska rustas upp och bli mer attraktiv att köra på.
Förslagen från åtgärdsgruppen syftar till att få ner partikelutsläppen som överstiger de gränsvärden som EU har satt upp för hälsofarlig luft. Förutom förslaget att leda om trafiken från Östra Promenaden till Sjötullsgatan vid hamnen så finns det ett dammbindningsmedel som kan användas för att fånga upp de små hälsofarliga partiklarna. Eftersom medlet dessutom fungerar mot halka tror Robert Sandsveden att det kan komma till användning.
- Det har samma effekt som salt så man kan sprida det kalla dagar. I och med det får man bort sanden som idag bidrar rätt mycket till partiklar.
Regeringen har gett kommunen i uppdrag att få ner utsläppen innan årets slut och förslaget från åtgärdsgruppen skall presenteras på kommunstyreslens informationsmöte den 13 februari. Det slutgiltiga beslutet om vad som skall göras tas av kommunstyrelsen den 20 juni. Men om trafiken ökar i samma takt som nu så kommer de här åtgärderna inte räcka till, säger Robert Sandsveden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".