Lantbrukare överväger energiproduktion

Många lantbrukare i länet funderar på att ställa om produktionen från livsmedel och foder till olika typer av energigrödor. Intresset är extra stort nu när priserna på jordbruksprodukter är låga och energipriserna höga.

Intresset för att ta fram förnyelsebara produkter från jord- och skogsbruket som kan användas för energiframställning ökar i samma takt som jordbruksprodukterna sjunker i pris. När dessutom oljan och elektriciteten blir dyrare överväger många lantbrukare att verkligen ställa om produktionen till något mer lönsamt.

– Detta är ju högintressant, säger lantbrukare Göran Nilsson från Hycklinge i Kinda kommun.

Bengt Erik Löfgren som är konsult inom bioenergibranchen, tror att vi bara sett början på en ny utveckling för svenskt lantbruk:

– Jag ser massor med möjligheter, allt från att man kan göra drivmedel, man kan förädla till bränslen som i sin tur kan ge både värme och el, till att man via alkoholer kan göra polyetenplast. 

– Man sitter bokstavligen på en guldgruva, säger Bengt Erik Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".