Kinda sämst i länet på elektronisk demokrati

Kommunaltjänstemannaförbundet SKTF har undersökt vilka kommuner i landet som är bäst på att informera sina invånare via internet och funnit att ingen kommun uppfyller alla uppställda kriterier. Sämst här i länet är Kinda kommun.
SKTF har betygsatt hur duktiga kommunerna är på att informera om vilka som styr i kommunen, kommande politiska ärenden och mandatfördelning t.ex., men också att erbjuda invånarna att kommunicera med lokalpolitiker eller att rösta i vissa frågor. Kinda kommun uppfyller bara 14% av de uppställda kriterierna. Det placerar kommunen på en 7:e plats från slutet i landet. Men ingen kommun i landet klarar alla SKTF:s krav på bra och tydlig information till kommuninvånarna. Inte ens Haninge, som visade bäst resultat. 76% nådde man upp till där. SKTF menar att det främst är mindre kommuner som klarat sig dåligt i undersökningen, men här i Östergötland får Söderköping lika bra - eller dåligt - resultat som de båda storkommunerna Linköping och Norrköping I de tre kommunera klarar man av ungefär hälften av det som SKTF anser viktigt för den kommunala demokratin. Förbättringen från samma undersökning förra året är högst marginell. Enda skillnaden är att flera kommuner blivit bättre på att informera om vilka de förtroendevalda i respespektive kommun är.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".