Sophämtare drabbas ofta av arbetsskador enligt Arbetsmiljöverket

Förbud mot sophämtning - arbetsmiljön är för dålig

Arbetsmiljöverket förbjuder nu sophämtning på flera platser i Östergötland.

Orsaken är att arbetsmiljön för sophämtarna på de här platserna är så dålig att de, enligt verket, löper uppenbar risk för att drabbas av arbetsskador.

Förbuden gäller bland annat sophämtningen från en matvarubutik i Vadstena och från två fastigheter i Björkfors i Kinda kommun.

I Björkfors ligger husen i en mycket brant backe och enligt arbetsmiljöverket utsätter sig sophämtarna för alltför stora risker när de bär eller släpar de tunga säckarna till sopbilen.

Om förbuden bryts riskerar de ansvariga för sophämtningen på de aktuella platserna att få betala viten på 50 000 kronor. 

Enligt arbetsmiljöverket i Linköping är sophämtare en yrkesgrupp som överlag löper stor risk att drabbas av arbetsskador.

Verket konstaterar också att det finns betydligt fler platser i Östergötland där arbetsmiljön för de som ska ta hand om soporna är dålig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".