Mo Gård, Doverstorp

LSS kostnader tär på Finspångs kommun

Finspångs specialist-kompetens inom handikappvården med behandlingar enligt LSS-lagen på Mo Gård i Doverstorp innebär stora kostnader för kommunen. Det blir nämligen Finspångs kommun som får betala när en hemkommun inte är beredd att betala för specialistomsorgen.

På Mo Gård bor idag ett 60-tal personer främst från andra kommuner i landet. Problemet, som man ser det i Finspång, är att handikappade uppmanas att flytta till och skriva sig i de kommuner där specialistomsorgen finns. På det viset flyttas kostnaderna för patienterna från hemkommunen till i det här fallet Finspång.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Stig Andersson har därför föreslagit att en stopplag ska införas som ska förhindra att skrivna avtal sägs upp, en statligt utredning ska nu granska hur utjämningssystemet mellan stat och kommuner fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".