KRIS i Norrköping.

Lyckad programverksamhet för unga inom KRIS

Föreningen Kriminellas revansch i samhället, KRIS, har under ett års tid haft ett program för att hjälpa unga människor från missbruk och kriminalitet i Norrköping.
Efter att tolv ungdomar gått igenom programmet visar det sig att resultatet har varit bra och hjälpt flera av dem.

En av dem som deltagit i det så kallade påverkansprogrammet är 15-åriga Pia* som tidigare varit på behandlingshem.
- Speciellt när man kommit ut för att man har suttit på ett behandlingshem så behöver man ett otroligt stöd för människor vet inte vad behandlingshem är. Det finns otroligt mycket fördomar och förutfattade meningar. Och vår grupp, vi fick en väldigt bra kontakt på en gång och öppnade oss väldigt mycket för varandra.

I påverkansprogrammet får ungdomar som hamnat i kriminalitet och missbruk hjälp att se sitt destruktiva livsmönster och vad det kan leda till. Vuxen personal på KRIS som själva varit i samma situation berättar om hur illa det kan gå och använder sig själva som levande exempel. Det berättar Stefan Ejrefalk som är ungdomsledare på KRIS.

Kommunen är nöjda med samarbetet med KRIS och har gett föreningen utvecklingsbidrag fram till och med 2007. Stefan Ejrefalk hoppas att de i framtiden ska kunna öka antalet ungdomar som är med i påverkansprogrammet och även nå dem utanför Norrköpings kommun.
- Jag hoppas att vi kan expandera ännu mer. Och kanske att de ungdomar som gick påverkansprogrammet första gången går in och tar sina roller och känner att de växer i det här också.

*Pia heter egentligen någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".