Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tio kommuner i länet har fått dispens för att lägga latrin på soptippen

Publicerat måndag 20 februari 2006 kl 11.20

Fortfarande har de flesta kommuner i länet ingen lösning för hur de skall ta hand om latrinavfall från bostäder som inte är kopplade till reningsverk.

De flesta kommuner har därför fått dispens för att lägga avfallet på soptipp fram till den första juli i år.

Men två möjliga lösningar har kommit upp.
Företaget Allren i Söderköping har tagit fram ett särskilt fordon för latrinbehandling och företaget Econova väntar på tillstånd för att kompostera latrinet storskaligt.

Den första januari 2005 blev det förbjudet att lägga organiskt avfall, dit latrin hör, på soptippen.
Sen dess har alla kommuner i länet haft dispens för att ändå få placera latrinet på soptipparna.
Anledningen är att det inte har funnits någon bra metod för att hämta eller ta hand om avfallet och alla kommuner utom Valdemarsvik, Söderköping och Motala har sökt och fått fortsatt dispens fram till den första juli i år.

Motala, Söderköping och Valdemarsvik förhandlar nämligen med företaget Allren i Söderköping om att de skall hämta latrinavfallet när sommarsäsongen kommer igång då det mesta latrinet kommer från sommarbostäder.
Flera kommuner försöker också uppmuntra hyresgästerna att kompostera hemma vilket har minskat avfallsmängderna väsentligt de senaste åren.

Norrköpings kommun hoppas att lösningen skall komma i och med att företaget Econova får tillstånd och lyckas kompostera latrinet storskaligt, andra kommuner ser över alternativen men vet inte säkert om de kommer söka ytterliggare dispens efter den första juli.

Peter Zinderland som ansvarar för avfallsfrågor på Norrköpings kommun hoppas att det har löst sig till sommaren då alternativet kan bli att avföringen får transporteras långa sträckor för att tas omhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".