Första fallen av fågelinfluensa i Sverige

uppdaterad version 17.44

De första fallen av den aggressiva formen av fågelinfluensa har nu konstaterats i Sverige. Enligt Jordbruksverket har viruset konstaterats hos vilda fåglar i Oskarshamnstrakten.

Det är två viggar som visat sig bära på viruset. Fåglarna påträffades i området runt kärnkraftverket i Oskarshamn och under dagen kommer Jordbruksverket att införa en skydds- och övervakningszon i området för att förhindra att smittan sprids till tamfjäderfäbesättningar. 

I Östergötland finns det omkring 150 sådana besättningar.  

- Vi kommer att skärpa bevakningen framförallt i kustkommunerna, säger Elov Larsson, biträdande länsveterinär i Östergötland. 

- Vi borde inte oroa oss så mycket för att fågelinfluensan skall drabba oss människor, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

-De personer som har blivit sjuka eller dött i asien har levt nära fåglar och bor under helt andra förhållanden än i Sverige, men vi skall förstås inte nonchalera riskerna, säger han.

Bland läkare och veterinärer finns dock en oro för att viruset skall ändra form och sprida sig till andra djur och enligt nyhetsbyrån AP idag så har en katt på Rügen i Tyskland smittats av HFN1-viruset.