Antalet polisanmälda våldsbrott ökar dramatiskt i länet

Under förra året polisanmäldes över 3300 fall av misshandel och utslaget på hela året innebär det ett överfall var tredje timme.

Den största ökningen gäller gatuvåld och i de allra flesta fallen är det ungdomar och framförallt då unga killar som är inblandade.

-Det finns gärningsmän som ibland är 12 -13 år annars är de flesta i övre tonåren berättar Mikael Skoog närpolis i Norrköping.

Bara under förra året ökade antalet polisanmälda misshandelsfall utomhus med 40 % jämfört med snittsiffran för de senaste tio åren.
I Norrköping anmäldes 550 fall av misshandel utomhus under 2004, förra året var siffran drygt 620 fall. Närmare en tredejdel av dom brotten skedde i närheten av en restaurang eller krog.

Enligt Mikael Skoog kan ökningen bero på att fler anmäler brott samt att polisen finns på plats där brotten sker och skriver en anmälan direkt.
Det är ofta ungdomar inblandade i misshandeln som i många fall kan vara grov och det blir allt vanligare att vapen förekommer.

Lars Eriksson arbetar också som närpolis i Norrköping och han berättar också att misshandeln blivit grövre.

-Är det så att man fått ner någon på marken stannar inte misshandeln där utan man fortsätter att sparka och slå och det kan vara flera som misshandlar säger Lars Eriksson.