Zoomarknaden hotas med vitesföreläggande

Efter flera års återkommande klagomål på en zoologisk affär i Linköping hotar nu miljökontoret affären med vitesföreläggande om den inte följer djurskyddslagen
Miljökontoret har under de tre senaste åren gjort ett tiotal inspektioner av Zoologiska Affären - Zoomarknaden. Så gott som vid varje tillsynsbesök har djurskyddsinspektören påtalat allvarliga brister i skötseln av djuren. Djurens utrymmen har varit dåligt rengjorda. För många djur i burar och akvarier gör det trångt. Elledningar har varit åtkomliga för djuren och skadade och sjuka djur har inte tagits om hand ordentligt. Exempelvis har kräldjuren haft gammalt och smutsigt vatten i akvarierna. En kaninbur för högst tre djur innehöll nio kaniner. Hygienutrymmena var smutsiga och illaluktande. Utspillt fågelfrö hade börjat gro i diskhon och förekomsten av flugor var riklig. Affärens ägare har varit medveten om bristerna, men har ändå inte kunnat avhjälpa dem. Nu vill miljökontoret vitesförelägga affären, vilket betyder att ägaren får böta om den överträder djurskyddslagen fler gånger. Zoomarknadens ägare har avböjt att tillsvidare kommentera uppgifterna. Beslut om vitesföreläggande fattar miljönämnden i Linköping nästa vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista