Bättre kontroll av läkemedel

Landstinget i Östergötland vill veta vad pensionerade läkare och privatläkare utan landstingsavtal skriver ut för recept. Landstinget blir nu först i landet med att tilldela läkarna egna koder som ska stå på recepten. Syftet är att få en bättre kvalitét i läkemedelsanvändningen.
Läkemedelskostnaden för Östergötland beräknas till 1,2 miljarder kronor. Av det betalar patienterna en femtedel och resten av landstinget. Redan idag har alla landstingsanställda läkare och privatläkare med vårdavtal med landstinget arbetsplatskoder, som anges i recepten. En olöst fråga har varit vilken kod som ska ges till pensionerade läkare och privatläkare utan avtal, för utan kod får patienten betala allt själv. - Vi har ett krav från revisorerna om vem som skriver ut vilka läkemdel. Nu har vi beslutat att vi behandlar alla läkare på samma sätt, säger Mikael Hoffman, chef för läkemedelsenheten i Östergötland. Läkarförbundet centralt har motsatt sig individuella koder för pensionärer och privatläkare, men Östergötland blir nu först i landet med att göra så i alla fall. Syftet är att få en bättre kvalitét i läkemedelsanvändningen. - Får man ansvaret att skriva ut läkemdel och utnyttja skattemedel, måste man stå för det man gör och kunna identifieras, säger Mikael Hoffman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".