Få östgötska kvinnor startar eget företag

Statistik från Svenskt Näringsliv visar att Östergötland är ett av de län där det finns minst antal kvinnliga företagare.

I Stockholm är drygt sju procent av kvinnorna företagare men i Östergötland är siffran något över fyra procent.
Nästan hälften av dem som bär på en affärsidé och vill starta eget i Östergötland är kvinnor men det är bara 30 procent som lyckas starta eget.

Svårt att få lån, eller att bli tagna på allvar är några orsaker till att det är så få kvinnor som över huvudtaget startar eget.

Men att det finns stora regionala skillnader bottnar i andra orsaker, det säger Helena Balthammar, projektledare för Östgöta Resurscentrum.
- Vi har en arbtesmarknad och en sammansättning på arbetsmarknaden som antagligen kan påverka hur många företagare vi har i länet. Det är mycket tillverkningsindustri och många som jobbar inom offentlig sektor. Båda branscherna är svåra att starta företag inom.
Att ändra på samhällets attityder och värderingar kan bryta den negativa trenden och öka andelen kvinnliga företagare, säger Helena Balthammar. Hon menar att det är viktigt för länets framtid att kvinnorna lyckas göra verklighet av sina affärsidéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".