Gråsäl.

Fiskfälla en lösning på problemet med sälar som fastnar i fisknäten

En fälla i form av ett fiskhus med dubbla nätväggar kan vara en av lösningarna på problemet med att sälar fastnar i fiskenät. Varje år drunknar cirka 500 sälar i Östersjön för att de inte kan ta sig loss från ett fiskenät, samtidigt som redskap och fisk för stora summor pengar blir förstörda.

Gråsälsstammen i Östersjön ökade mellan 1990 och 2004 med 7,5 procent och ökningen fortsätter. Ingen vet exakt hur många gråsälar det finns idag, men de senaste räkningarna tyder på mellan 17-18 000 individer.

Fiskeribiologen Arne Fjälling på Fiskeriverket har i sin doktorsavhandling som han gjort för Linköpings universitet i samarbete med Kolmårdens djurpark visat på vilka skador sälarna orsakar.

Det visar sig att en femtedel av fångstvärdet blir förstört av sälarna, men en fälla som innebär att sälen inte kommer åt fisken kan vara en av lösningarna, menar Arne Fjälling. En annat alternativ är en sälskrämma med ljud som skrämmer bort sälarna från nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".