1 av 2
Utställning om luftföroreningar på biblioteket och i kommunhuset Rosen. Pelle Zettersten.
2 av 2
Utställning om luftföroreningarna på kommunhuset Rosen. Foto Pelle Zettersten

Trafik leds om för att minska utsläpp

Norrköpings kommuns arbete med att att minska föroreningarna från trafiken handlar både om att leda om bilarna och att ändra beteende hos trafikanterna.
Mycket av trafiken skall ledas via Sjötullsgatan istället för Östrapromenaden, man vill också minska användningen av dubbdäck som river upp mycket av asfalten på vägarna i staden.

Syftet med det åtgärdsprogram som kommunen har tagit fram är att minska utsläppen av de små hälsofarliga partiklarna från trafiken, något som enligt forskningen orsakar runt 5000 personers för tidiga död i Sverige.

Bland åtgärderna för att minska utsläppen finns informationskampanjer för att minska användningen av dubbar i vinterdäcken, man vill också att Sjötullsgatan brevid hamnen skall rustas upp för att fler skall välja den vägen istället för Östrapromenaden.

Men eftersom trafiken hela tiden ökar och Norrköping har ambitionen att bli ett transportcentrum är det inte säkert att åtgärderna räcker till, även om Eva Andersson är tämligen säker på det.

-De åtgärder som vi nu tar fram klarar av en fortsatt utveckling av Norrköping, både som handel och transport och logistik ort, men gör ändå att vi kan få en bra livsmiljö och livskvalité för oss som bor i Norrköping, säger hon.

Men Beräkningarna för luftföroreningarna bygger på att trafiken ökar efter de uträkningar som görs av Statens institut för kommunikationsanalys (SIKA). Om de istället ökar mer kanske föroreningshalterna kommer överstigas på fler platser i Norrköping. säger Eva Lindahl som är miljöcontroller i Norrköpings kommun.

-Om vi inte följer den prognos som SIKA har tagit fram utan får en högre ökning än de har planerat så kommer vi inte klara det. Men med de här förutsättningarna så gör vi det, säger Eva Lindahl.

Det åtgärdsförslag som tagits fram av en grupp inom kommunen samt en miljökonsult skall nu ut på remiss. En utställning på kommunhuset Rosen samt biblioteket kommer  visa vilka åtgärder som skall genomföras.

Remisstiden för privatpersoner, myndigheter och organisationer som vill yttra sig i ärendet är två månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".