Biskop från Växjö fick flest röster i Linköpings stift

Nu under förmiddagen genomfördes den första valomgången till valet av ny ärkebiskop och som väntat blev det Växjös biskop Anders Wejryd som fick de flesta rösterna.

I Linköpings stift fick Wejryd nio av de sammanlagt 19 rösterna och i landet som helhet var det 45 % av de röstberättigade som valde att lägga sin röst på honom.

Det resultatet räcker dock inte för en slutgiltig seger. Istället blir det nu en sista och avgörande valomgång där Wejryd ställs mot Uppsalas biskop Ragnar Persenius, som kom på andra plats i dagens val med drygt 30 % av rösterna.

I Linköpings stift hamnade dock Ragnar Persenius först på tredje plats med bara tre av de 19 rösterna. På andra plats placerade Linköpings stift istället den enda kvinnliga kandidaten, stiftsadjunkt Anna Karin Hammar.

Hon fick hela sex av rösterna i Linköpings stift, men kommer trots det alltså inte att gå vidare till den andra valomgången som hålls den 30 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".