En bränslecellbil visades på dagens konferens om teknik i skolan.

Undervisning i tekniska ämnen kritiseras

Teknikundervisningen i skolan har har hamnat i skymundan och på bara några år har undervisningen i tekniska ämnen försvunnit från många skolor, det säger Thomas Ginner från Centrum för teknik i skolan på Linköpings universitet.

- Det är märkligt att man nationellt accepterar en sådan här situation. Sedan är naturligtvis kommunen ansvarig för den här situationen, att man har ett obligatoriskt ämne som man faktiskt inte sköter, säger Thomas Ginner.
Under hela grundskolan är teknikundervisningen ett obligatoriskt ämne, och i nian ska barnen lämna grundskolan med betyg i bland annat teknik. Men enligt Thomas Ginner saknar idag 60-70 procent av lärarna utbildning i tekniska ämnen och han menar att skolorna runt om i landet inte tar teknikundervisningen på allvar. Något som kan påvekra barnens möjligheter i framtiden.
Idag startar en rikskonferens om teknik i skolan i Norrköping där man diskuterar kvalitén på dagens teknikundervisning och möjligheterna att förbättra den.
En av de medverkande är Åke Svensson, VD för Saab, som tycker att bristen på teknikundervisning kan påveka framtiden för svensk industri negativt.
- Man kan ju vara orolig för det lite längre tidsperspektivet och därför tror jag att det är viktigt att man börjar redan i skolan med att intressera ungdomar och barn för tekniska utbildningar så att vi har någon i framtiden att rekrytera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".