Självkritik efter självmordsenkät

Hälsouniversitetet i Linköping medger nu att det var ett misstag att skicka ut den enkät om självmordstankar, som fått hård kritik av flera läkare.
- Gör man en enkätundersökning så måste den vara utformad så att det inte får några negativa effekter på de som ska svara, säger Hälsouniversitetets dekanus Rolf Andersson. Enkäten hade diskuterats länge i den forskningsetiska kommittén, som trots allt godkände enkäten. Men nu har kommittén fått i uppdrag att diskutera sitt eget beslut. - Vi kommer ta upp en diskussion med kommittén, så att de får diskutera igenom situationen och kanske lära sig av de misstag som kanske har begåtts. Nu ska Hälsouniversitetet diskutera om enkätundersökningen ska slutföras när svaren kommer in. - Det får vi diskutera med berörda projektledare, säger hälsouniversitetets dekanus Rolf Andersson. Flera läkare kritiserade enkäten. Chefsöverläkaren vid psykiatricentrum i Norrköping, Lennart Brimstedt, sade tidigare i veckan att enkäten är lätt hårresande och stötande. De läkare som står bakom enkäten säger sig inte förstå att dokumentet kan uppröra någon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".