Elevriksdag i Linköping

Elevorganisationen, Sveriges största obundna sammanslutning för elever, hade igår sitt årsmöte i Linköping, kallat elevriksdagen.

Där beslutade man igår att helt ändra sitt sätt att arbeta. Nu ska det handla om att förbättra elevråden på skolorna.

Tidigare har Elevorganisationen mest jobbat med att hjälpa enskilda elever i olika skolor. Den nya intriktningen som slogs fast på elevriksdagen i Linköping igår handlar om att stödja elevråden och deras arbete ute på skolorna och också att försöka höja rådens status.

Några av rådens viktigaste uppgifter handlar om att förbättra elevernas arbetsmiljö, minska stressen och mobbningen, förbättra inflytandet och pedagogiken, ordna fester och många andra saker.

Elevorganisationen vill också att skolor och kommuner ska öka sitt stöd till elevrådsarbetet- och också att det blir en merit i gymnasiebetyget att ha arbetat aktivt i ett elevråd.

Den nya ordföranden Eva Thalén, 22 år från Göteborg som de senaste åren har arbetat med att utveckla elevrådens verksamhet, tycker också att det lobbyprogram för skolan som elevriksdagen röstade igenom blir ett nytt sätt att angripa problemen inom skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".