Osäker framtid för Kungsängen

På bara ett år kan Kungsängens flygplats komma att kosta Norrköpings kommun närmare 12 miljoner kronor. Hittills har inga flygoperatörer intresserat sig för Norrköping och kommunen kan komma att göra stor förlust. Den första april skulle Norrköping ha tagit över flygplatsen men nu kommer övertagandet att dröja minst en månad.

Det var den dåliga lönsamheten som gjorde att luftfartsverket 2004 bestämde sig för att göra sig av med flygplatsen i Norrköping.

Redan nu säger Björn Johansson att flygplatsen kan komma att gå med förlust under nästa år och därför vill han att kommunen sätter undan 12 miljoner kronor för att bland annat täcka underskottet.

Till sommaren planerar flygbolaget Skyways att lägga ned flyglinjen till köpenhamn. Något som kommer att betyda ännu färre resenärer.

Ett annat bolag som sedan två år sagt att de vill starta Köpenhamnlinjen var Swedjet. Kommunen tvingades till och med ge bolaget garantier om flygplatsens existens i minst fem år. Men nu efter många turer verkar det som om man i Norrköping har gett upp hoppet om att Swedjet någonsin kommer att starta sin verksamhet på kungsängen.

Just nu letar kommunen med ljus och lykta efter nya operatörer och Björn Johansson är säker på att de kommer att hitta ett bolag som vill trafikera Köpenhamnslinjen. Hur det blir på sikt är däremot mera osäkert säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".