1 av 2
2 av 2

Stora medlemsras för länets riksdagspartier

Flertalet av länets riksdagspartier har under de senaste tre åren drabbats av stora medlemsras. 

Enligt en sammanställning som Sveriges Radio Östergötland gjort är moderaterna det parti som tappat flest medlemmar sedan förra valet, följt av socialdemokraterna. 

Sedan förra valet har socialdemokraterna i Östergötland blivit av med 25 % av sina medlemmar. Det betyder att var fjärde medlem lämnat partiet. 

Centerpartiet, vänstern och kristdemokraterna har tappat nästan var femte, medan folkpartiet och miljöpartiet gått mot strömmen och faktiskt fått fler medlemmar. 

M har tappat mest
Störst är dock nedgången för moderaterna, som vid förra valet hade runt 4000 betalande medlemmar. Sedan dess har har den siffran sjunkit till drygt 2500 och det är en minskning på mer än 30 %.

- det är ju aldrig bra när man tappar så mycket medlemmar, men samtidigt är det positivt att vi nu ser att tappet har avtagit, säger Marie Morell, moderaternas gruppledare i landstinget. 

Missnöje med politiken
Flest medlemmar lämnade partiet direkt efter valet, men avhoppen fortsatte även under 2003 och 2004 och enligt Marie Morell berodde det stora tappet främst på allmänhetens missnöje med partiets politik. Hon säger också att de stora förändringar man nu gjort haft en positiv effekt och att medlemmarna nu börjar hitta tillbaka:  

- Rent generellt i landet upplever man en positiv trend och människor kommer tillbaka till oss igen. 

Påverkar inte valutgången
Sett över hela landet har moderaterna fått drygt 2000 nya medlemmar sedan 2004, men i Östergötland är det fortfarande röda siffror som gäller. Marie Morell tror dock inte att det kommer att ha någon betydelse valutgången i höst: 

- Det tror jag absolut inte, men självklart är det naturligtvis positivt ju fler medlemmar ett parti har. Men vi är väldigt många som är engagerade och aktiva och jag tror att vi kommer att klara det här. 

Tahir Yosef
tahir.yosef@sr.se

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".