Jag är ledsen - Gunilla Carlsson om skatteavdragen

Moderaternas vice ordförande Gunilla Carlsson lägger sig idag platt inför gårdagens avslöjande om att hon gjort oriktiga avdrag för bland annat klädinköp i sin deklaration. 

- Jag har gjort misstag och borde ha vetat bättre, säger den moderata toppolitikern, som inför höstens val är ett av de hetaste namnen på partiets riksdagslista i Östergötland. 

Det var igår som skatteverket beslutade att underkänna avdrag för sammanlagt drygt 49 000 kronor i Gunilla Carlssons deklaration för 2004. Enligt verket har hon bland annat försökt göra avdrag för privata levnadsomkostnader som inköp av kläder och blommor. 

Väldigt ledsen
De oriktiga yrkandena gör att hon, förutom att få avdragen underkända, också tvingas betala ett skattetillägg.

- Jag är väldigt ledsen för det här. Jag har gjort misstag och borde ha satt mig in i regelverket bättre, sa Gunilla Carlsson i en intervju i P1 morgon tidigare idag.

Tveksamma avdrag
Hon sa också att hennes främsta misstag var att hon inte tydligare markerat för skatteverket att det rörde sig om tveksamma avdrag, som hon helt enkelt ville få prövade.

- Då hade jag sluppit skattetillägg och inte haft samma typ av förfärligt beteende, utan bara fått deklarera.

Lämnar utlandsuppdrag
Gunilla Carlsson väljer nu att lämna flera internationella uppdrag, bland annat posten som vice ordförande i den moderata partigruppen i EU. Hon säger dock att det inte enbart beror på den underkända deklarationen utan på att hon under 2004 haft dubbla uppdrag och att det inte riktigt fungerat.

- Förväntningarna är nu att jag ska göra en bra insats i valrörelsen och därför har jag valt att städa i mina uppdrag för att kunna fokusera. 

Varnande exempel
Gunilla Carlsson är överhuvudtaget mycket mån om att tala om att hon är medveten om att hon gjort fel. Vid flera tillfällen under intervjun betonar hon att hon tycker att skatteverket gör ett bra jobb och på frågan om vilken förebild hon som framträdande politiker är nu svarar hon följdriktigt att hon väl kan vara ett varnande exempel. Samtidigt säger hon dock att hon ändå tagit konsekvenserna av sitt handlande:

- Jag medger faktiskt att jag har gjort fel och jag försöker också hitta möjligheter att sköta det här på ett bättre sätt. 

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".