Dålig kunskap om smärtbehandling

Kunskapen om smärta och smärtbehandling är mycket bristfälliga på Universitetssjukhset i Linköping. Det visar en undersökning som smärtenheten på sjukhuset gjort.
Få läkare och sjuksköterskor på Universitetssjukhuset i Linköping har kunskap om hur smärta ska behandlas. Det visar en undersökning som sjukhusets smärtenhet gjort och som Sveriges Radio Östergötland läst. - Vi trodde inte att kunskapen om smärtlindring var så bra, men att det var så här illa förvånar oss mycket, säger Anders Jonsson, överläkare på smärtenheten. De flesta patienter som besöker ett sjukhus har smärtor av olika slag. För att kunna ge bästa möjliga vård till patienterna borde de behandlande läkarna och sjuksköterskorna ha goda kunskaper om smärtor och rutiner för behandling av dem, anser överläkaren. Ett 70-tal anställda, läkare och sjuksköterskor, vid 22 av Universitetssjukhusets 25 kliniker deltog i undersökningen. Men mycket få av dem hade nödvändiga kunskaper om smärtor. Varken läkarna eller sjuksköterskorna får smärtutbildning i någon nämnvärd omfattning. Det borde de få, anser Jonsson. - I slutändan får patienten lida. Men det innebär också en ekonomisk förlust. Patienten måste ligga kvar i onödan på sjukhuset och kommer inte ut i arbete som de ska, säger Anders Jonsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".